donderdag 9 februari 2017

Limburgs zuurvlees


 Benodigdheden voor 2 personen:

  • 300 gram runderriblap
  • 500 ml runderbouillon
  • eventueel wat water
  • 1 grote rode (of witte) ui in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 6 jeneverbessen*
  • 4 kruidnagels*
  • theelepel komijn*
  • 2 grote eetlepels appelstroop
  • 100 ml azijn (ik heb appelcider azijn gebruikt)
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel ongezouten boter

Bereidingswijze:

1. Dep de runderriblap goed droog en bestrooi met peper en zout.
2. Verhit de olie en de boter in een braadpan en bak de riblap rondom goudbruin.
3. Doe de halve uienringen erbij en laat die een paar minuten meebakken.
Doe dan de bouillon, de appelstroop, knoflook, de kruiden (in een thee-ei) en 100 ml azijn bij het vlees.
4. Staat het vlees nog niet helemaal onder? Voeg dan een beetje water toe tot het vlees net onder staat.
5. Zet de deksel op de pan en laat op laag vuur net zo lang stoven tot het vlees uit elkaar valt als je het op wilt pakken. Dit duurtongeveer 2,5 uur.
6. Haal het vlees voorzichtig uit de pan.
7. Haal je kruidenbuiltje uit de pan, laat de deksel van de pan en zet het vuur een stuk hoger. Nu gaan al die sappen een beetje meer inkoken.
8.In de tussentijd kan je het vlees grof plukken (niet zo als bij pulled pork) het mogen nog echt stukjes vlees zijn, maar je moet even de stukken vet en pezen die niet weggesmolten zijn tijdens het stoven er tussenuit halen; dat is niet zo lekker om te eten.
9. Wanneer je saus een beetje is ingekookt (en zo prachtig donker van kleur is geworden) proef je even goed; misschien moet er nog een beetje azijn, appelstroop, peper en/of zout bij. Wanneer je helemaal tevreden bent roer je het zuurvlees voorzichtig door de saus.
Serveer met frietjes en een lekkere salade!

BlogSociety

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen