donderdag 9 oktober 2025

Gehaktballen van Jonnie Boer

Deze gehaktballen maakte chef-kok Jonnie Boer als lunch voor zijn personeel bij restaurant de Librije. Inmiddels hebben velen hun eigen versie van het authentieke recept gemaakt. Dit is die van mij. 



Wat heb je nodig ( voor 8 gehaktballen): 
* 840 gr. half om half gehakt
* 2 potten vleesfond ( 760 ml)
* 90 gr. paneermeel
* 2 eieren ( maat m) 
* 4 el. roomboter 
* 2 el. ketjap manis 
* 2 el. grove mosterd
* 1 tl. cayennepeper
* 100 gr. bloem
* kaneelstokje
* 5 kruidnagels 

* Braadpan
* Zeef
* Bord
* Kruidenei
* Keukenweegschaal
* Grote pan met deksel

Stappenplan:
1. 
Meng alle ingrediënten (behalve de roomboter en de vleesfond) door elkaar.
2. Verdeel het gehakt in 8 delen van 105 gr.  
2. Rol hier 
ronde gehaktballen van en zet deze daarna een halfuurtje in de koelkast.
3. Bestuif het bord met de bloem door deze boven het bord te zeven. 
4. Rol de gehaktballen door de bloem zodat ze een dun laagje bloem hebben. 
5. Laat de boter in de pan bruin worden en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
6. Giet de vleesfond in de pan.
7. Doe de kruidnagels en het kaneelstokje in het kruidenei en hang deze in de pan
8. Smelt een el. boter in de vleesfond, voeg een el. bloem toe en roer tot alles opgelost is. 
9. Zet het vuur lager en laat de jus en de gehaktballen nog 20 min. zachtjes stoven. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten